2015. március 1., vasárnap

Kovács Kati és az LGT (1974)

A Kovács Kati és a Locomotiv GT Kovács Kati harmadik nagylemeze, aranylemez lett.

Ez az egyik legismertebb albuma, gyakran Rock and roller címmel is szokták emlegetni, de ezzel a címmel csak két évvel később jelent meg egy kazettaválogatás a két, LGT-vel közösen készült nagylemez anyagából. 2011-ben az MR2-Petőfi Rádió sorolta a magyar könnyűzene 30 legfontosabb albumai közé, mely ma már egyáltalán nem játssza az énekesnő dalait.

A lemez készítésére a Erdős Péter ötlete alapján a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat kérte fel a zenekart és az akkoriban, nagyrészt külföldi munkák miatt itthon valamelyest háttérbe került énekesnőt. A lemez óriási siker volt, és egy csapásra visszahozta Katit a könnyűzenei élet élvonalába, s ott is maradt még jó néhány évig.

A Kovács Kati és a Locomotiv GT című album 1974 márciusában jelent meg bakelit nagylemezen. A lemez több dalát később az LGT is feldolgozta angol vagy magyar nyelven. (Szólj rám, ha hangosan énekelek, Várlak, Tanítsd meg a gyerekeket, Szabad vagyok, Az eső és én)

A Szólj rám, ha hangosan énekelek c. dal úgy született, hogy mikor az énekesnő a lemez szövegírójának, Adamis Annának a hatodik emeleti lakásán próbált a LGT-vel, megkérte a zenekar tagjait, hogy szóljanak rá, ha hangosan énekel, nehogy zavarja a szomszédokat.

A Rock and roller c. dalt az énekesnő egy televíziós nyilatkozata szerint eredetileg nem rekedt, hanem normális énekhangon énekelte fel, de a saját ötlete volt, amikor már minden dalt felvettek, hogy hadd próbálja meg rekedt hangon is előadni. Azonban ennek az volt az ára, hogy az eredeti felvételt le kellett törölni. Így maradt meg a rekedt változat, s vált ismertté és népszerűvé, mondhatni az énekesnő védjegyévé.

A Várlak c. bluesban hallható Barta Tamás legendássá vált gitárszólója.

Újrakiadások: 1983: LP, 1994: CD, MC. Mindhárom kiadás más-más borítóval jelent meg. Az 1994-es kiadás címe: „Kovács Kati – Locomotiv GT – Adamis Anna”.

A  oldal
1.Rock and roller
Presser G.
2.Maradj még
Somló T.-Adamis A.
3.Szólj rám, ha hangosan énekelek
Presser G.-Adamis A.
4.Sorsom
Presser G.-Adamis A.
5.Várlak!
Presser G.
B  oldal
1.Tanítsd meg a gyerekeket
Barta T.-Adamis A.
2.Szabad vagyok
Barta T.-Adamis A.
3.Télutó
Barta T.-Adamis A.
4.Szendvicsfiú
Barta T.-Adamis A.
5.Az eső és én
Somló T.-Adamis A.